خبر‌ خوب رئیس‌کل بانک مرکزی‌ درباره آزادسازی ارزهای بلوکه‌شده‌‌

کد خبر : 6760
11 مهر 1401 - 17:07

رئیس‌کل بانک مرکزی با بیان اینکه روزهای آینده خبرهای خوبی از آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده اعلام می‌کنیم، گفت: معاملات بازار متشکل ارزی امسال نسبت به سال قبل 80 درصد رشد کرد.

مراسم رونمایی از درگاه یکپارچه اعلام نرخ ارز صرافی‌ها امروز با حضور رئیس‌کل بانک مرکزی در محل بانک مرکزی برگزار شد.

در حاشیه این مراسم، علی صالح‌آبادی، رئیس‌کل بانک مرکزی، بیان کرد:‌ با هماهنگی و همکاری با وزارت امور خارجه پیشرفت‌های خوبی در زمینه آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران در خارج کشور انجام شده که فعلاً جزئیات را اعلام نمی‌کنم ولی در روزهای آینده خبرهای خوبی در عمل منتشر خواهد شد.

وی تصریح کرد: منابع ارزی، جزیی از دارایی های ملت ایران است و باید در راستای منافع کشور مورد استفاده قرار بگیرد. در همین راستا هم بانک مرکزی با همکاری دستگاه دیپلماسی از ابتدای استقرار دولت، پیگیری این موضوع را بطور جدی در دستور کار قرار داد که در یک مرحله، خوشبختانه منجر به آزادسازی بخشی از منابع مسدودی در انگلیس پس از بیش از ۴۰ سال گردید که رسما هم در این خصوص اطلاع رسانی شد.

صالح‌آبادی اضافه کرد: درخصوص سایر منابع مسدودی هم مذاکرات فشرده و مستمری در راستای استیفای حقوق قانونی ملت ایران انجام و طی هفته های اخیر هم پیشرفت خوبی در این خصوص حاصل شده، البته برخی ملاحظات بانکی در این زمینه باقی است که به طرف های مقابل اعلام شده و نمایندگان طرفین در حال پیگیری این موضوع هستند.

رئیس‌کل بانک مرکزی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا درست است که معادل ریالی پول‌های بلوکه شده در دولت قبل استفاده شده است،‌گفت: خیر، اینگونه نیست منابع بلوکه شده متعلق به بانک مرکزی است و در اختیار بانک مرکزی قرار می‌گیرد و به دولت تعلق نمی‌گیرد البته بخشی از منابع هم مربوط به صندوق توسعه ملی است که دولت از آن استفاده نخواهد کرد.

وی گفت: بانک مرکزی در بازار توافقی ارز حضور فعال دارد صرافی‌ها و بانک‌ها هم حضور فعال دارند تلاش بر این است که بازار توافقی هم شفاف و هم از عمق بیشتری برخوردار شود.

رئیس‌کل بانک مرکزی همچنین خبر داد:‌از ابتدای سال جاری تا کنون در 6 ماه اول 22 میلیارد و 430 میلیون دلار در سامانه نیما معاملات ارزی انجام شده است در حالی که سال گذشته در این مدت 12 میلیارد و 362 میلیون دلار معامله بوده که معاملات امسال نسبت به سال قبل 80 درصد رشد داشته است.

صالح‌آبادی همچنین گفت: قبلا که نرخ ترجیحی ارز 4200 تومانی بود تقاضا برای دریافت این ارز به بهانه کالاهای اساسی زیاد بود و بخشی از آن تقاضای کاذب بود و کالاهایی که با ارز ارزان وارد می‌شد به کشورهای همسایه قاچاق می‌شد اما امسال بعد از یکسان‌سازی نرخ ارز و حذف ارز ترجیحی تقاضا کاهش پیدا کرده چون نیاز واقعی شده و در حال حاضر میزان عرضه ارز از تقاضای آن در بازار نیمایی بیشتر شده است.

وی همچنین گفت:‌در بازار متشکل و توافقی ارز 600 میلیون دلار معاملات به نرخ توافقی در قابل اسکناس انجام شده که البته این معاملات برای پاسخگویی به نیاز خدمات ارزی و در واقع بازار خرد است و هر چه امکان تأمین ارز به شکل توافقی و در بازار متشکل بیشتر شود عمق این بازار افزایش می‌یابد.

وی همچنین گفت: بر اساس مطالعه‌ای که در دست اقدام است امکان حضور صرافی‌های خارجی در بازار ارز ایران را بررسی می‌کنیم در حال حاضر فقط صرافی‌های ایران در بازار متشکل و توافقی حضور دارند اما امکان حضور صرافی‌های خارجی را هم در دست بررسی داریم.

رئیس‌کل بانک مرکزی با تأکید بر اینکه در حال حاضر مشکل عرضه ارز در بازار نداریم گفت: در چند روز گذشته که تعدادی از شرکت‌های ایرانی تحریم شدند در جلسه‌ای با وزیر نفت تصمیم گرفتیم فارغ از شرایط تحریمی نیاز ارزی کشور را تأمین کنیم و تحت هر شرایطی این شرکت‌ها می‌توانند فعالیت‌های تجاری خود را داشته باشند و بانک مرکزی حضور پررنگ‌تری در بازار حواله ارزی خواهد داشت.

صالح‌آبادی همچنین در مورد خواسته برخی صرافان مبنی بر مالیات بر ارزش افزوده در بازار متشکل ارزی و اختلافی که بین خریدار و فروشنده وجود دارد گفت: با رئیس سازمان امور مالیاتی مذاکراتی داریم که بتوانیم مالیات بر ارزش افزوده در بازار متشکل ارزی را همچون بازار بورس به صورت یک کاسه کنیم و بازار متشکل ارزی به نیابت از صرافان مالیات بر ارزش افزوده را دریافت و به صورت یکجا به سازمان مالیاتی بپردازد.

وی همچنین گفت: با رونمایی سامانه اعلام نرخ ارز صرافی‌ها که امروز انجام شد از این پس نرخ‌هایی که برای خرید و فروش ارز بر روی تابلوهای صرافی اعلام می‌شود، همان نرخ‌ها از طریق سامانه مرکزی و به صورت برخط اعلام شود و مبنای معاملات قرار می‌گیرد به این طریق هم بازار شفاف می‌شود و هم رقابت بین صرافی‌ها اعلام می‌شود و مردم می‌توانند در شرایط شفاف و رقابتی به معاملات ارز اقدام کنند.

رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: بازار توافقی ارز از عمق قابل ملاحظه‌ای برخوردار شده و روزانه بین 10 تا 15 میلیون دلار معاملات ارزی انجام می‌شود در بازار حواله و نیما هم نرخ‌ها در پایان هر روز اعلام می‌شود و تلاش بر این است که هم شفافیت و هم عمق بازار متشکل و بازار توافقی ارز افزایش پیدا کند.

صالح‌آبادی این نکته را هم گفت: در حال حاضر حجم عرضه برای ارز در بازار حواله بیشتر شده است.

وی همچنین در مورد آزادسازی منابع ارزی در خارج کشور گفت:‌در توافقی که با وزارت امور خارجه انجام شده قرار بر این شد حساب‌هایی معرفی شود در این زمینه پیشرفت‌های خوبی نسبت به هر زمان صورت گرفته و در روزهای آینده خبرهای خوبی از آزادسازی منابع خواهیم داد.

رئیس‌کل بانک مرکزی در مورد رمزریال بانک مرکزی گفت: در مرحله پیش‌آزمایشی در دو بانک ملی و ملت با همکاری دو فروشگاه بزرگ تا مبلغ یک میلیارد تومان در حال انجام است که اگر موفق شود مرحله بعدی آزمایشی و گسترده‌تر در مهر ماه سال جاری انجام خواهد شد.

صالح‌آبادی همچنین در مورد استفاده از ابزارهای اعتباری بانک مرکزی گفت: امسال موفق شدیم ابزار اوراق گام را به خوبی معرفی کنیم، حجم معاملات اوراق گام از ابتدا (بهمن 99) تاکنون به 26 هزار میلیارد تومان رسیده است در حالی که از بهمن 99 تا تیر‌ امسال در مجموع 8.8 هزار میلیارد تومان اوراق گام منتشر شده بود و در سه ماه گذشته این رقم به 16 هزار میلیارد تومان افزایش یافت که با احتساب 8.8 هزار میلیارد تومان قبلی‌ به رقم 26 هزار میلیارد تومان رسیدیم، امیدواریم تا پایان امسال بتوانیم 100 هزار میلیارد تومان انتشار اوراق گام برای بخش صنعت و 100 هزار میلیارد تومان نیز برای دیگر بخش‌های اقتصادی منتشر کنیم.

وی گفت:‌ قرار بر این است عرضه‌کنندگان کالا در بورس کالا به جای دریافت پول نقد بتوانند اوراق گام بگیرند همچنین دیروز در جلسه ستاد اقتصادی دولت مصوب شد که سازمان‌های دولتی هم که محصولاتی می‌فروشند بتوانند به جای آن از اوراق گام دریافت کنند.

وی همچنین به یکی دیگر از ابزارهای تأمین مالی برای صنعت اشاره کرد که این ابزار هم غیرتورمی و به نام ابزار فاکتورینگ خواهد بود و امیدواریم این ابزار به زودی در اختیار صنعت‌گران قرار گیرد.

رئیس‌کل بانک مرکزی در مورد تفکیک حساب‌های تجاری و شخصی نیز گفت: با ساماندهی دستگاه‌های کارت‌خوان و درگاه‌های پرداخت تفکیک حساب‌ها انجام می‌شود و کسانی که کارت‌خوان دارند اکثرا حساب‌های تجاری معرفی می‌کنند در این زمینه مشکلی نیست امسال با ترتیب شورای اعتبار قرار شد مبنا برای تجاری بودن یک حساب خوداظهاری افراد باشد و در سال جاری تعداد معاملات و مبالغ هر حساب موضوعیتی ندارد.

صالح‌آبادی در مورد عدم اعلام بدهکاران کلان بانک ملی گفت:‌ معمولا در پایان هر فصل این اسامی اعلام می‌شود که در چند روز آینده اسامی جدید بدهکاران کلان بانکی اعلام خواهد شد.

در این مراسم همچنین امیر هامونی مدیرعامل بازار متشکل ارزی گفت: در همکاری بانک‌ها و صرافی‌ها برای اربعین 1 میلیون و 170 هزار نفر از زائران اربعین توانستند ارز مورد نیاز خود از قبیل دلار و دینار را دریافت کنند و ما از همکاری صرافی‌ها و بانک‌ها تقدیر می‌کنیم.

وی بیان کرد: با رونمایی سامانه یکپارچه اعلام نرخ صرافی‌ها مظنه‌های خرید و فروش و نام هر صرافی از طریق سامانه اعلام می‌شود و آدرس و شماره تلفن هر صرافی اعلام می‌شود تا خریداران و فروشندگان بتوانند در شرایط شفاف و رقابتی نسبت به خرید و فروش ارز اقدام کنند.

صالح‌آبادی اظهار داشت:‌ در حال حاضر 545 صرافی بازار متشکل ارزی هستند و امروز هم 7.7 میلیون دلار در بازار متشکل ارزی به نرخ توافقی معامله شده است.

پایان پیام

 

منبع: فارس

نویسنده: اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا،جواهر،نقره و سکه تهران ۱۱۶۰ بازدید بدون دیدگاه

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

طراحی شده توسط: آریان دیتا