در روز سهشنبه، طلا با رشد ۲.۲ درصدی به رکورد تاریخی ۳۵۰۰ دلار رسید؛ هرچند در ادامه به سطوح پایینتر کاهش یافت و در نزدیکی قیمت ۳۴۳۰ دلار به نوسان پرداخت. نگرانیها از احتمال برکناری پاول توسط ترامپ، ضمن رشد سریع قیمت دلار، موجب کاهش شاخص دلار، افت بازارهای سهام و افزایش قیمت اوراق قرضه شد. کارشناسان معتقدند این اقدامات میتواند استقلال فدرالرزرو را تضعیف کرده و خطر افزایش بیشتر تورم را در پی داشته باشد.
مایکل فروولی، اقتصاددان ارشد جیپیمورگان، هشدار داده که کاهش استقلال بانک مرکزی، میتواند نرخ تورم را از کنترل خارج کند. به گفته تحلیلگران بانک سلطنتی کانادا، احتمال اخراج پاول حتی اگر عملی نشود، فضای بازار را با بیثباتی بیشتری روبهرو کرده است. در واکنش به تحولات اخیر، شاخصهای اساندپی۵۰۰ و نزدک به ترتیب حدود ۲.۴درصد و ۲.۶درصد کاهش یافتند. با این حال شاخص دلار اندکی افزایش یافت. اما در مجموع ارزش دلار بهطور سالانه حدود ۱۰ درصد کاهش داشته است.
در مقابل، بازدهی اوراق قرضه ۱۰ساله آمریکا با افزایش روبهرو بود. در شرایطی که بازارها با نااطمینانی اقتصادی و تجاری روبهرو هستند، طلا به عنوان پناهگاه امن سرمایه، از ابتدای سال ۲۰۲۵ نزدیک به ۳۲ درصد رشد کرده و به گفته برخی تحلیلگران، به «تنها دارایی امن باقیمانده» بدل شده است. برخی کارشناسان میگویند که روند صعودی طلا نشاندهنده کاهش اعتماد به داراییهای دلاری است و اکنون روایتی تحت عنوان «فروش آمریکا» در بازار شکل گرفته است.
بانکهایی همچون گلدمنساکس پیشبینی کردهاند که قیمت طلا میتواند در میانه سال ۲۰۲۶ به ۴هزار دلار هم برسد. همچنین، گزارشها حاکی از افزایش خرید طلا توسط بانکهای مرکزی و صندوقهای سرمایهگذاری(ETF) مبتنی بر طلا است. این روند صعودی، تقاضای بالایی برای طلا در آسیا و اروپا نیز به همراه داشته است.
در همین حال، شاخص RSI(شاخص قدرت نسبی) طلا به بالای ۷۸ رسیده که نشان از احتمال اشباع خرید این فلز دارد. تحلیلگران بلومبرگ معتقدند که این موضوع ممکن است باعث توقف موقت روند صعودی شود، اما چشمانداز میانمدت همچنان مثبت باقی میماند. از نظر آنها، طلا در شرایط اقتصادی بحرانی بهترین عملکرد را دارد و سطح فعلی نااطمینانی جهانی نیز بسیار بالاست. در پی رکوردشکنی قیمت طلا، بسیاری از افراد به سرعت اقدام به فروش جواهرات قدیمی، آسیبدیده یا بلااستفاده خود کردهاند.
منبع: دنیای اقتصاد
ثبت دیدگاه