روز شنبه مذاکرهکنندگان ایرانی و آمریکایی نخستین دور گفتوگوها را در مسقط، با میانجیگری عمان، به پایان رساندند. اخبار منتشر شده از سوی دو طرف نیز حاکی از آن بود که گفتوگوها در فضایی مثبت و سازنده پیش رفته است. بهطوری که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده اعلام کرد که مذاکرات با جمهوری اسلامی ایران درباره برنامه هستهای «خوب پیش میرود». همچنین عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران نیز بیان کرد که گفتوگوها در فضای احترام متقابل انجام شد. این موضوع سیگنال مثبتی به بازار ارسال کرد و سبب شد تا دلار آزاد سومین کاهش قیمت خود را پس از تایید اولیه خبر مذاکرات تجربه کند. دلار آزاد که در روز شنبه در رقم ۹۶ هزار و ۹۵۰ تومان معامله میشد در روز یکشنبه به ۸۳ هزار تومان رسید.
بر اساس اخبار منتشرشده، دور بعدی مذاکرات قرار است شنبه ۳۰ فروردینماه در عمان برگزار شود. تحلیلگران بر این باورند که در صورت تداوم فضای مثبت گفتوگوها، روند نزولی قیمت دلار میتواند ادامهدار باشد یا حداقل در سطوح فعلی تثبیت شود. کاهش قیمت دلار در بازار داخلی در حالی رقم خورد که هنوز تحریمها علیه کشور ادامه دارد و لوایح مرتبط با FATF نیز به تصویب نرسیدهاند. این ریزش شدید قیمتی نشان میدهد که انتظارات و فضای روانی حاکم بر بازار نقش پررنگی در جهتدهی به نرخ ارز ایفا میکند. پیش از انتشار خبر تایید آغاز مذاکرات و در شرایطی که ریسک تقابل میان دو کشور در فضای بازار سایه انداخته بود، قیمت دلار تا سقف تاریخی ۱۰۵ هزار و ۱۵۰ تومان نیز افزایش یافته بود. با حاکم شدن فضای گفتوگو و امید به پیشرفت مذاکرات ریسک تقابل فعلا در معادلات بازار تضعیف شده است. روند نزولی روز گذشته سبب شد تا دلار در بازار غیررسمی از ابتدای فروردین ماه بازدهی منفی ۱۵.۵۶ درصدی را ثبت کند.
از سوی دیگر چهارشنبه هفته جاری نخستین جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی و تصویب لوایح CFT و پالرمو برگزار خواهد شد. تحلیلگران معتقدند که در صورت انتشار اخبار مثبت از این جلسه احتمال تقویت روند نزولی قیمت دلار وجود دارد. روز یکشنبه قیمت دلار در بازار رسمی کاهشی جزئی داشت و در رقم ۷۰ هزار و ۷۲۹ تومان معامله شد. ریزش دلار در بازار غیررسمی طی این روز باعث شد شکاف ارزی که در تاریخ ۱۸ فروردینماه به اوج تاریخی ۴۸.۶ درصد رسیده بود، به سطح ۱۷.۳۴درصد کاهش پیدا کند.
فرصت بازارساز
در شرایط فعلی و پس از فروکش کردن هیجانات اولیه در بازار، بازارساز این امکان را دارد که با توجه به چشمانداز پیشرو، محدودهای مشخص برای نرخ ارز تعریف کند و قیمت را در آن بازه نگه دارد. این اقدام میتواند به کاهش نوسانات و ایجاد ثبات نسبی کمک کند؛ موضوعی که برای کسبوکارها و فعالان اقتصادی اهمیت زیادی دارد. بیثباتی نرخ ارز موجب نااطمینانی در برنامهریزیها و کاهش انگیزه سرمایهگذاری میشود. باتوجه به این موضوع لازم است که تثبیت نرخ ارز مورد توجه بازارساز باشد.
روند طلاییها در روز گذشته
روز گذشته همگام با کاهش ارزش دلار در بازار داخلی قیمت انواع قطعات سکه نیز با کاهش مواجه شد. بهطوری که هر قطعه سکه طلای طرح جدید که در نخستین روز هفته در رقم ۸۸ میلیون و ۶۵۵هزار تومان بود، در روز یکشنبه به رقم ۷۷ میلیون و ۳۰۵هزار تومان رسید. کاهش قیمت چشمگیر سکه تمام در روز گذشته سبب شد تا بازدهی آن از ابتدای فروردین به منفی ۱۸.۴۵ درصد برسد. همچنین بررسیها حاکی از آن است که حباب سکه در روز گذشته کوچکتر شده و برای سکه طلای طرح جدید به رقم ۱۱ میلیون و ۵۳۸ هزار تومان رسیده است.
منبع: دنیای اقتصاد
ثبت دیدگاه