روزهای داغ بازار ارز و طلا به اتمام می‌رسد؟

بازگشت ارز از قله در روز آخر

کد خبر : 20071
24 آذر 1403 - 12:09

 در هفته‌ای که گذشت نرخ شاخص‌های ارزی و طلایی روی قله‌ تاریخی خود پیشروی کردند. به‌واسطه تشدید ریسک‌های سیاسی منطقه‌ای، بازارهای ارز و طلا با شرایط فشار خریدار مواجه شده و روند نرخ شاخص‌های این دو بازار افزایشی شد. بررسی‌ها حاکی از آن است که در معاملات روز پایانی هفته برخی از این نرخ‌ها تعدیل و نمودار آنها کاهشی شد.

بازار ارز و طلا ‌مانند چند هفته گذشته، در سومین هفته آذر ماه نیز با ریسک‌های سیاسی دست‌وپنجه نرم کرد. به نظر می‌رسد انتظارات مثبت معامله‌گران نسبت به کاهش ریسک‌های منطقه‌ای پس از شکل‌گیری آتش‌بس در مرز لبنان به‌کلی از بین رفته است. چرا که همزمان با اتمام درگیری‌ها در لبنان، گروه‌های مسلح و مخالف دولت سوریه شورش کرده و سازوکار قدرت در این کشور را برهم زدند. درحالی که ارتش بشار اسد مقاومت قابل توجهی از خود نشان نداد، گروه‌های مسلح توانستند به سرعت به دمشق، پایتخت این کشور رسیده و دولت پیشین را برکنار کنند. سوریه در سال‌های اخیر از جمله مهم‌ترین متحدان استراتژیک ایران در منطقه محسوب شده و به‌همین دلیل تغییرات کلان در ساختار سیاسی این کشور انتظارات تورمی فعالان بازار را تحریک می‌کند. مهم‌ترین ریسک اقتصادی مرتبط با تغییر دولت سوریه می‌تواند به خط ترانزیت ایران و غرب مربوط شود.

سوریه بعد از عراق مسیر عبور کالا‌های ایران به غرب بود که رویداد‌های اخیر می‌تواند این مسیر را تحت تاثیر قرار دهد. درنتیجه با کاهش حجم صادرات، از میزان درآمد‌های ارزی نیز کاسته‌ می‌شود. اما این سناریو منوط به این است که دولت جدید سوریه با ایران همکاری نکند درنتیجه تا تشکیل دولت جدید در این کشور باید صبر کرد. در مجموع باید گفت که پس از ریسک‌های سیاسی ماه‌های مهر و آبان، مساله ذکر شده مهم‌ترین رویداد‌ غیر‌اقتصادی است که بر روند تصمیم‌گیری فعالان بازار تاثیر داشته است. براین اساس تجمیع انتظارات معامله‌گران موجب شد که در این هفته شاهد حرکت نرخ شاخص‌های ارزی و همچنین طلا ۱۸ عیار روی قله‌های تاریخی باشیم.

هر برگ اسکناس دلار آزاد هفته سوم آذر ماه را در میانه‌های کانال ۷۱ هزار تومانی آغاز کرد. در روزهای میانی هفته، بالا رفتن دست خریداران موجب شد نرخ اسکناس آمریکایی در کانال ۷۲ هزار تومانی نوسان کند. اوج فشار خریداران در معاملات بازار روز چهارشنبه نمایان شد که قیمت دلار با عبور از مرز ۷۳ هزار تومانی در سطح قیمتی ۷۳ هزار و ۲۰۰ تومان معامله شد. اما بررسی‌های به عمل آمده از معاملات روز پنج‌شنبه حاکی از آن است که در این روز بخشی از رشد قیمت‌های صورت گرفته جبران شده است.  به‌طور مثال قیمت دلار آزاد در این روز با افت ۲۰۰ تومانی نسبت به نرخ روز پیشین در رقم ۷۳ هزار تومان داد و ستد شد. علاوه بر آن قیمت یورو آزاد نیز با افت حدودا ۵۵۰ تومانی به رقم ۷۶ هزار و ۸۰۰ تومان رسید. همزمان با رشد نرخ دلار قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز در بازار هفته گذشته رشد چشمگیری را تجربه کرد. نرخ این فلز گران‌بها در واپسین معاملات هفته گذشته در کانال تاریخی ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی ثبت شد تا نرخ رشد هفتگی حدودا ۵ درصدی را از خود به نمایش بگذارد. اما در بخش دیگر بازارهای دارایی کشور یعنی در معاملات سکه طلا، شیب نمودار افزایشی کمتر از ارز و طلای گرمی بود.

بازار سکه در هفته‌ای اخیر شدیدا تحت تاثیر عرضه جدید بانک‌مرکزی است. برخلاف رشد ارزش پارامتر‌های تشکیل‌دهنده ارزش ذاتی سکه، افزایش عرضه سکه‌های ضرب جدید توسط نهاد بازارساز حباب قیمتی قطعات مختلف خانواده سکه را به شکل چشمگیری کوچک کرده است. درنهایت باید گفت با وجود نوسانات افزایشی قطعات مختلف سکه و حضور نرخ تمام سکه طرح جدید در کانال ۵۳ میلیون تومانی، نرخ این کالای سرمایه‌ای به قله تاریخی خود نزدیک نشد.

منبع: دنیای اقتصاد

نویسنده: کاربر 2 ۳۶۵ بازدید بدون دیدگاه

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

طراحی شده توسط: آریان دیتا