قبل از انتشار دادههای تورمی ایالاتمتحده در نخستین ماه 2024، بازارهای جهانی واکنشهای متفاوتی از خود نشان دادند. به گفته کارشناسان نرخ تورم در ماه ذکر شده اندکی کاهش خواهد یافت و به پایینترین سطح خود از زمان کرونا (یعنی زیر 3 درصد) خواهد رسید و انتظارات برای آغاز سیاستهای انبساطی در ماههای آتی را افزایش داد. با احتمال وقوع این رویداد شاخص دلار به مسیر نزولی هدایت شده و فرصت جدید برای صعود فلز زرد فراهم خواهد کرد. البته در مقابل این سناریو عدهای افزودند که اگر هزینههای انرژی در این کشور مشابه ماههای اخیر افزایشی باشد، تورم یا در سطح سابق خود باقی میماند یا شیب صعودی به خود خواهد گرفت.
در صورت افزایش سطح تورم، جرمی پاول نرخ بهره سیاستی را برای مدت زمان بیشتری در محدوده 5.25 تا 5.5 درصد حفظ خواهد کرد.
بازارها چه واکنشی از خود نشان میدهند؟
در پاسخ به این سوال باید گفت مادامی که تورم شیب صعودی به خود میگیرد، سیاستگذاران و مقامات را وادار به حفظ سیاستهای انقباضی در سطوح سابق خود خواهد کرد. در این میان شاخص دلار به یکهتازی خود ادامه داده و در نتیجه از دست دادن حمایت 2000دلاری طلای جهانی دور از انتظار نخواهد بود.
افراد صاحبنظر این حوزه با استناد به گزارش مشاغل آمریکا در ژانویه سال جاری و همچنین سناریوهای متفاوت در خصوص روند تورمی آمریکا در این ماه بیان کردند که در حال حاضر چراغ سبز اقتصاد آمریکا محسوب میشود.
دادههای اداره آمار کار آمریکا این سیگنال را به اقتصاددانان میدهد که این کشور با رکود فاصله دارد و کمیته فدرال رزرو میتواند برای مدت زمان بیشتری نرخ بهره را در سطوح بالا حفظ کند. گرچه این امر به ضرر بازارهای جهانی به خصوص فلز زرد تمام میشود، اما اقتصاد آمریکا در وضعیت بهتری قرار خواهد گرفت.
در میان سناریوهای متعدد در خصوص تغییر مسیر سیاستهای پولی آمریکا، لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا از کاهش نرخ بهره در ماههای آتی سخن گفته است. در راستای این موضوع یکی از اعضای شورای حکام اعلام کرد: «نرخ تورم و رشد اقتصادی اروپا در ماه مارس از مهمترین عوامل اثرگذار بر تغییر مسیر سیاستهای پولی اروپا به شمار میرود.» از سوی دیگر رئیس بانک مرکزی اسپانیا در این خصوص گفت: «به نظر میرسد سیاستهای پولی انبساطی اروپا در تابستان آغاز شود. معتقدم که نرخ تورم در اتحادیه اروپا روند مطلوبی را پشت سر گذاشته و این روند تا تابستان ادامه خواهد داشت.»