به گزارش بانک مرکزی؛ رئیس کل بانک مرکزی در سی و دومین همایش بانکداری اسلامی با اشاره به ماده ۱۶ قانون برنامه ششم توسعه مبنی بر ایجاد شورای فقهی در بانک مرکزی اظهار کرد: شورای فقهی از سال ۱۳۹۷ کار خود را در بانک مرکزی آغاز کرده است و در این سالها تلاش فراوانی در راستای کمک به شبکه بانکی برای حرکت به سمت بانکداری اسلامی کرده است.
صالح آبادی با اشاره به فعالیتها و تاثیرگذاری کمیته فقهی در بازار سرمایه افزود: کمیته فقهی در بازار سرمایه دارای سابقه ۱۵ ساله است و با ایجاد ابزارهای جدید مالی در بازار سرمایه کمک شایانی به توسعه و تعمیق این بازار مطابق با قوانین شریعت اسلام کرده است و شورای فقهی نیز میتواند نقش موثری در حرکت نظام بانکی به سمت فعالیت در چارچوب بانکداری اسلامی و رفع شبهات مراجع و متدینین و مردم در خصوص فعالیتهای نظام بانکی بردارد.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: عملیات ریپو و امهال تسهیلات بانکی از مهمترین دستورالعملهای شورای فقهی در این سالها بوده است که کمک مهمی به فعالیتهای شبکه بانکی در سالهای اخیر کرده است.
صالح آبادی اجرای فعالیتهای نظام بانکی در چارچوب بانکداری اسلامی را از الزامات شبکه بانکی کشور برشمرد و اظهار داشت: باید فعالیتهای نظام بانکی در چارچوب بانکداری بدون ربا انجام شود تا ضمن رفع دغدغههای مراجع و مردم، خدمات در چارچوب بانکداری اسلامی ارائه شود. دریافت جریمه دیرکرد و سود جریمه تسهیلات توسط شبکه بانکی از مواردی بود که مراجع عظام ایراداتی به آن وارد میکردند که با کمک شورای فقهی در بانک مرکزی در خصوص نظارت و تصحیح آن گامهای مهمی برداشته شده است.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به تشکیل کمیته تطبیق در بانکها عنوان کرد: این کمیته وظیفه تطبیق قوانین و مقررات سیاستگذار پولی با خدمات شبکه بانکی را برعهده دارد. یکی از اعضای این کمیته در هر بانک مسئول تطابق خدمات و فعالیتهای بانک با قوانین بانکداری اسلامی به عنوان یکی از قوانین مرجع پولی کشور را برعهده دارد. این فرد بایستی دارای گواهینامه بانکداری اسلامی که از طریق برگزاری آزمون به افراد دارای صلاحیت از سوی بانک مرکزی اعطا میشود، بوده و به بانکها در راستای تطبیق هرچه بیشتر خدمات با چارچوب بانکداری اسلامی کمک کند.
وی با بیان اینکه باید مصوبات شورای فقهی در شبکه بانکی کشور رعایت شود؛ تصریح کرد: در کمیته تطبیق بانکها یک نفر عضو کمیته است که منتخب هیات مدیره بانک میباشد و باید گواهینامه بانکداری اسلامی را دریافت کند هر فردی متخصص دارای اطلاعات مرتبط میتواند در این آزمونها شرکت کند و در صورت تایید صلاحیت؛ عضو کمیته تطبیق بانکها شود.
صالح آبادی گفت: وظیفه این افراد کمک به بانکها برای تطابق بیشتر با بانکداری اسلامی است که در هر بانک یک نفر و نه در هر شعبه است و لزومی همندارد روحانی باشد. این فرد میتواند عضو کمیته شود و به بانک در جهت تطابق با بانکداری اسلامی کمک کند.
صالح آبادی اجرای قوانین بانکداری اسلامی را یکی از مطالبات دولت سیزدهم و شخص رئیس جمهور از سیاستگذار پولی برشمرد و گفت: بانک مرکزی و شورای فقهی با نظرخواهی و مشورت از تمامی متخصصان و صاحب نظران به گونهای عمل خواهد کرد که با رفع شبهات در جهت بانکداری اسلامی حرکت کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: امروزه موضوع بانکداری اسلامی و ابعاد آن در کشورهای مختلف اسلامی و غیر اسلامی در دنیا مورد بحث بررسی قرار گرفته و عملیاتی شده است و ما میتوانیم از این تجارب و همچنین تجارب نهادهای مالی اسلامی متعدد، رویهها و استانداردهای نظارتی تدوین شده، تحقیقات و پژوهشها در خصوص بانکداری اسلامی در دنیا بهره ببریم.
دکتر صالح آبادی همچنین بر لزوم توجه به آموزش بانکداری اسلامی تاکید کرد و افزود: قانون بانکداری بدون ربا قانون جامعی است که انتظار داریم موسسه آموزش عالی بانکداری با برگزاری دوره مختلف نسبت به آموزش بانکداری اسلامی به کارکنان خدوم شبکه بانکی کشور در راستای تسهیل و پیاده سازی عملیات بانکداری بدون ربا گام بردارد. همچنین با تفاهم نامهای که با حوزه علمیه قم منعقد شده است میتوانیم از ظرفیتهای آموزشی، تحقیقاتی و پژوهشی این مرکز نیز در راستای گسترش بانکداری اسلامی استفاده کنیم.
سی و دومین همایش بانکداری اسلامی با عنوان «نظارت و تطبیق شرعی در بانکداری اسلامی: مبانی نظری، تجارب جهانی و توصیههای سیاستی» برگزار میشود.
همایش سالیانه بانکداری اسلامی، به عنوان بزرگترین رویداد علمی در این حوزه و به طور خاص در زمینه بانکداری اسلامی، در هفته بانکداری، مقارن با تصویب قانون عملیات بانکداری بدون ربا، طی سی و یک سال گذشته برگزار و تداوم یافته است. این همایش برای بسط دانش بانکداری، تضارب افکار بین صاحبنظران داخلی و خارجی و همافزایی میان آنان، فرصت شایستهای را فراهم کرده است. مخاطبان اصلی این همایش، مدیران، کارشناسان ارشد نظام بانکی کشور و اساتید هستند. آخرین دستاوردهای مطالعات و پژوهشها در حوزه علوم بانکداری و مالی اسلامی در قالب سخنرانی، مقاله و میزگرد تخصصی در این رویداد ارائه میشود. همچنین دستاوردهای علمی همایش همه ساله به صورت کتاب مجموعه مقالات و سخنرانیها در اختیار عموم علاقهمندان قرار میگیرد و مرجع ارزشمندی برای مطالعات و پژوهشهای آتی میباشد.
سی و دومین همایش بانکداری اسلامی روزهای سه شنبه و چهارشنبه ۸ و ۹ شهریورماه در بانک مرکزی برگزار میشود.
منبع: مهر
ثبت دیدگاه